Bankacılık ve Sigortacılık Ders içerikleri

 

I. YARIYIL

ATATÜRK İLKELERİ ve İNKILÂP TARİHİ I (T:2 U:0 K:2 ECTS:2)

Bu derste kavramlar ve Osmanlı yenileşmesi, Avrupa’daki gelişmeler, sanayi devrimi ve Fransız İhtilâli, Yeni Osmanlılar, Meşrutiyet, İttihat ve Terakki Cemiyeti, Trablusgarp ve Balkan Savaşları, I. Dünya Savaşı, Milli Kurtuluş Savaşı hazırlık dönemi, Kongreler, Misak-ı Milli, TBMM Dönemi, Milli cephelerin kurulması, Lozan Antlaşması konuları anlatılmaktadır.

HUKUKUN TEMEL KAVRAMLARI (T:3 U:0 K:3 ECTS:3)

Hukuk ekolleri yönlerinden hukukun tanımı, hukukun kaynakları ve farklı hukuk kaynakları arasındaki ilişkiler, hukuk kurallarının yer, zaman, konu, kişi, anlam yönlerinden uygulanması; hukuksal kurumlar; hukuksal kavramlar, hukuksal yaptırımlar; hukukun bölümleri, hukuksal işlemler, olaylar ve eylemler; haklar ve ödevler, yetkiler ve sorumluluklar, hukuk kişileri ve tüzel kişiler; Türk yargı sistemi.

TÜRK DİLİ I (T:2 U:0 K:2 ECTS:2)

Dilin tanımı, önemi ve özellikleri; dillerin doğuşu; yeryüzündeki diller ve sınıflandırılması; dil-düşünce-kültür ilişkisi; Türkçenin dünya dilleri arasındaki yeri; Türk dilinin tarihî dönemleri, günümüzdeki yayılma alanları; Türkçedeki seslerin özellikleri, sınıflandırılması ve çeşitli ses olayları; Türkçedeki kök ve eklerin işlevleri; yazım kuralları, noktalama işaretleri ve uygulanmaları ile ilgili çalışmalar.

İNGİLİZCE I (T:4 U:0 K:4 ECTS:4)

İngilizce I dersinde ana hedef öğrenciye yabancı dil temelinin kazandırılmasıdır. Bu derste öğrencilerin İngilizceye ilişkin temel gramer (dilbilgisi) bilgileri edindirmektir. Sistematik bir şekilde yabancı dil eğitiminin verildiği bu derslerde öğrenciler, dil öğretiminin temel unsurlarından konuşma, yazma, okuma ve dinleme becerilerini geliştirmektedir. Öğrencileri İngilizce bilgi düzeylerini geliştirmek adına uygulamaya konulan bu derslerde öğrenciler, günlük hayatlarında kullanabilecekleri yabancı dilin yanı sıra, akademik metinlerini anlamak için gereken yabancı dil temelini de oluşturmaktadırlar.

GENEL MUHASEBE (T:3 U:1 K:5 ECTS:5)

Genel Muhasebe dersinde, muhasebenin temel kavramları ile Tek Düzen Hesap Planı çerçevesinde bilanço ve gelir tablosu hesapları incelenerek muhasebe kaydının yapılması ve bir işletmenin mali durumunu ölçen temel mali tabloların düzenlenmesini kapsamaktadır.

GENEL MATEMATİK (T:1 U:1 K:3 ECTS:3)

Temel kavramlar, sayı basamakları, Taban aritmetiği, Bölme-Bölünebilme, Bölen sayıları, Obeb-Okek, Rasyonel sayılar, Sıralama, Basit eşitsizlikler, Mutlak Değer, Eşitsizlikler: I. ve II. dereceden eşitsizliklerin çözümleri konusunu kavrama, Kümeler, Üslü ve köklü ifadeler, Özdeşlikler konusunu kavrama.

İKTİSAT (T:3 U:0 K:4 ECTS:4)

Bu dersin amacı, iktisat biliminin temel kavramları, iktisadın temel problemleri, iktisadi sistemler, fiyat teorisine giriş, piyasa yapıları, faktör piyasaları ve refah teorisine giriş konularını öğrencilere öğretmektir.

BANKACILIĞA GİRİŞ (T:3 U:0 K:4 ECTS:4)

Bankacılığın tarihçesi, bankacılığın ekonomideki yeri, bankacılık türleri, bankacılık hizmetleri ve bankacılık krizleri

BİLGİSAYAR I (T:2 U:1 K:3 ECTS:3)

Bilgisayarın tarihi gelişimi, bilgisayar teknolojisindeki yeniliklerin gelişimi, bilgisayarın çalışma sisteminin anlaşılması, yazılım ve donanım yapılarının analizi, Microsoft Word’de dosya açma, metin biçimlendirme, özel simgeler, kenarlıklar, kelime bulma, tablolar, kopyalama, sayfa yapısı, düzeltme, nesne ekleme, çizim yapma, araç çubuklarını kullanma.

II. YARIYIL

ATATÜRK İLKELERİ ve İNKILÂP TARİHİ II (T:2 U:0 K:2 ECTS:2)

Saltanatın kaldırılması, Cumhuriyetin ilanı, Halifeliğin kaldırılması, Cumhuriyet dönemi yeni hukuk düzeni, eğitim alanındaki devrimler, kültür ve toplumsal alanda gerçekleşen devrimler, ekonomik alanda yapılan devrimler gibi Siyasi, sosyal ve ekonomik devrimler ile 1923-1930 ve 1930 – 1938 yılları arasındaki Atatürk dönemi dış politikası, Atatürk İlkeleri, Atatürk sonrası Türkiye, Atatürk ve Gençlik

TÜRK DİLİ II (T:2 U:0 K:2 ECTS:2)

Dersin içeriğini: Kelime ve kelime grupları; Cümle, cümleyi oluşturan birimler ve cümle çeşitleri; Yazılı anlatımın özellikleri; Yazılı anlatımda plan, tema, bakış açısı, ana düşünce, yardımcı fikirler, paragraf; Anlatım biçimleri; Resmî yazılar (Tutanak, Bildiri, Rapor, İş Mektupları); Dil yanlışları (Yazım kuralları ve noktalama işareti yanlışları: Anlatım bozuklukları, Sese dayalı yanlışlar); Duygu ağırlıklı yazılar ( Şiir); Olay ağırlıklı yazılar (Hikaye, Roman, Tiyatro, Gezi Yazısı, Anı); İnceleme yazıları (Röportaj, Biyografi); Düşünce yazıları (Makale, Fıkra, Deneme, Eleştiri, Günlük); Sözlü anlatım türleri ( Panel, Tartışma) gibi konular oluşturur.

İNGİLİZCE II (T:4 U:0 K:4 ECTS:4)

İngilizce I dersinde ana hedef öğrenciye yabancı dil temelinin kazandırılmasıdır. Bu derste öğrencilerin İngilizceye ilişkin temel gramer (dilbilgisi) bilgileri edindirmektir. Sistematik bir şekilde yabancı dil eğitiminin verildiği bu derslerde öğrenciler, dil öğretiminin temel unsurlarından konuşma, yazma, okuma ve dinleme becerilerini geliştirmektedir. Öğrencileri İngilizce bilgi düzeylerini geliştirmek adına uygulamaya konulan bu derslerde öğrenciler, günlük hayatlarında kullanabilecekleri yabancı dilin yanı sıra, akademik metinlerini anlamak için gereken yabancı dil temelini de oluşturmaktadırlar.

GENEL İŞLETME (T:2 U:0 K:2 ECTS:2)

İşletmenin temel kavramları, tarihsel gelişimi, işletmelerin kuruluş çalışmaları, sınıflandırılması, hukuki şekilleri, işletmelerin büyüklükleri ve fonksiyonları ( yönetim ve organizasyon, finansman, pazarlama, insan kaynakları, üretim, halkla ilişkiler, AR-GE); işletmenin çevre ilişkileri gibi konularla birlikte ayrıca derste bir takım analizlerle uygulamalı örnek olay çalışmaları yer almaktadır.

İSTATİSTİK (T:3 U:0 K:4 ECTS:4)

Bir istatistikî olaya ait verileri toplama, düzenleme, sunma verileri karakterize eden değerleri hesaplayabilme ve bunlar için gereken terimleri açıklayabilme. Olasılık Kuramından yararlanarak verileri analiz edebilme. Gerek mikro gerekse makro değişmeleri ölçmek için kullanılan indeksler ile ilgili teknikleri kullanabilme.

TİCARİ MATEMATİK (T:2 U:0 K:3 ECTS:3)

Yüzde ve binde kavramı, yüzde ve binde hesaplamaları, Oran orantı kavramı, Doğru ters ve bileşik orantı; Maliyet ve Satış Hesapları; Maliyet Üzerinden Verilen Orana Göre Kar ve Zarar Tutarlarının Hesaplanması, Maliyet satış fiyatlarının hesaplanması, Satış üzerinden verilen orana göre; Kar ve Zarar Tutarlarının Hesaplanması, Maliyet ve satış fiyatlarının hesaplanması; Faiz Hesapları; Basit ve Bileşik Faiz Hesaplamaları; Iskonto Hesaplamaları Basit ve Bileşik Iskonto Hesaplamaları; Karışım ve Bileşim Kavramları ve Oranlı Bölme İşlemlerine İlişkin Hesaplamalar.

SİGORTACILIĞA GİRİŞ (T:3 U:0 K:4 ECTS:4)

Sigorta ve sigortacılığın tanımı, tarihi gelişimi, sigortanın temel ilkeleri, sigortanın çeşitleri, sigorta sözleşmesi; hasar, tazminat ve reasürans kavramlarının tanımı, özellikleri; sigorta işletmeciliğinin temel ilkeleri, risk ve sigortanın tanımı, kaynakları, sınıflandırılması, sigorta işletmelerinin kuruluşu ve organizasyon yapısı, sigorta işletmeciliğinde yönetim, stratejik planlama, sigorta şirketlerinde teknik kar/zarar hesabı ve uygulaması, bütçeleme, iç denetim, devlet denetimi, bağımsız denetimler konularını ele alınacaktır.

TİCARET HUKUKU (T:2 U:0 K:3 ECTS:3)

Ticari İşletmelerin Özellikleri, Ticari İşletmelerde Merkez ve Şube, Ticari İş Kavramı, Ticaret Ünvanı, Ticari İşletmelerde Tacir ve Tacir Yardımcıları, Haksız Rekabet

MAKRO İKTİSAT (T:3 U:0 K:3 ECTS:3)

Makro İktisat teorisi ve temel kavramları, GSMH ve Milli Gelir özellikleri, çeşitleri ve hesaplama yöntemleri, Makroekonomik sorunlar ve uygulanan politikalar

BİLGİSAYAR II (T:2 U:1 K:3 ECTS:3)

PowerPoint programına giriş, slayt ve sunularla çalışma, sunuların biçimlendirilmesi, slaytlarda animasyon, sunu görünümleri, slaytlarda renk düzenleri, slaytlarda sayfa yapısı, araç çubuklarını kullanma, Outlook’a giriş, e-posta işlemleri, adres defteri, klasör işlemleri, takvim yönetme, görevler, notlar, Excel’e giriş, çalışma sayfaları, hücrelerin biçimlendirilmesi, hücre açıklamaları, veri sistemi ile çalışma, grafikler, dosya işlemleri, sayfa yapısı, veri yönetimi, makrolar, fonksiyonlar, Excel de çizim, araç çubukları.

III. YARIYIL

FİNANSAL YÖNETİM (T:3 U:0 K:3 ECTS:3)

Bu dersin kapsamında; finansmanla ilgili temel kavramlar, finansal yönetime giriş, işletmelerde finans fonksiyonu, paranın zaman değeri, finansal analiz ve kontrol, finansal planlama, finansal piyasalar, araçlar ve kurumlar, portföy yönetimi, getiri ve riskin hesaplanması, işletme sermayesi yönetimi, yatırım bütçelemesi ve yatırım kararları, kaynak maliyeti, uzun vadeli varlıklara yatırım, menkul kıymetler analizi ve sermaye piyasası konuları işlenmektedir.

BANKA İŞLETMECİLİĞİ (T:2 U:0 K:2 ECTS:2)

Bu dersin kapsamında; Bankacılık Çalışma Esasları, Ekonomide Bankaların Yeri, Bankacılık Sistemi İçinde Bulunan Kurum ve Kuruluşlar, Banka Çeşitleri, Bankalarda Denetim: İç Denetim, Dış Denetim, Banka Özkaynak Riski Yönetimi, Banka Aktif Riski Yönetimi, Banka Personel Riski Yönetimi, Banka Kar Riski Yönetimi, Banka Likidite Riski Yönetimi, Kredi Riski Yönetimi, Faiz Riski Yönetimi, Döviz Riski Yönetimi, Operasyon Riski Yönetimi, Bireysel Bankacılık Hizmetleri, Kurumsal Bankacılık Hizmetleri, Kredi Kartları ve Ödeme Sistemleri, Elektronik Bankacılık Uygulamaları, Bankalarda Etik, İş Ahlakı ve İyi Yönetişim gibi konular yer almaktadır.

BANKA ve SİGORTA HUKUKU (T:3 U:0 K:3 ECTS:3)

Bu dersin kapsamında; banka işlemlerinin tabi olduğu mevzuat hükümleri, Bankalar Kanunu, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Kanunu, Hazine Müsteşarlığı’nın yetkileri, bankaların kuruluşunda sınırlamalar, bankaların organları, mevduatın tanımı ve türleri, banka alacaklarının teminatı, kanuni takip, davalar ve takiplerde yetki kuralları, bankaların gözetim ve denetimi konuları ele alınacaktır. Sigorta fikrinin doğuşu ve gelişmesi, sigorta hukukunun kaynakları, sigortanın faydaları, sigorta endüstrisi, Türkiye'de faaliyette bulunan sigorta şirketleri, sigorta şirketlerinin denetimi, sigorta hukukunun genel hükümleri, sigorta sözleşmelerinin özellikleri, sigorta sözleşmesinin unsurları, sigorta belgeleri, tarafların yükümlülükleri, sigorta çeşitleri, tazminat sigortasının genel hükümleri, tazminat sigortasının çeşitleri konuları işlenmektedir.

MUHASEBE-II (T:3 U:1 K:4 ECTS:4)

Envanter Kavramı, Değerleme Ölçütleri, Aktif Hesapların Envanteri, Pasif Hesapların Envanteri, Yabancı Kaynakların Değerlemesi, Gelir Tablosu Hesaplarının Envanteri, Maliyet Hesaplarının Envanteri, Stok Değerleme Yöntemleri, FİFO Yöntemi, LİFO Yöntemi, Ortalama Maliyet Yöntemi, Finansal Tablolar

TEMEL HASAR VE REASÜRANS (T:3 U:0 K:3 ECTS:3)

Hasar Nedir? Sigortacılıkta Hasar Nedir? Hangi Hasarlar Sigorta Şirketini İlgilendirir? Hasar İhbarı Nedir? Nasıl ve Kime Yapılır? Sigortacı ve Sigorta Ettirenin Yükümlülükleri? Hasar Dosyası Açılması ve Takibi, Eksper Kime Denir? Eksperin Sigorta Sisteminde ve Yasal Düzenlemelerdeki Yeri, Ekspertiz, Ekspertiz Raporu Kavramları ve Eksper Talebiyle İlgili Mevzuat, Hasarla İlgili Genel Prensiplerin Uygulanması, Eksik, Aşkın ve Çifte Sigorta Durumları, Eksik, Aşkın Sigorta Problemleri, Reasürans Nedir? İşlevleri, Reasürör, Retrosesyon, Retrosesyoner, Trete, Sesyon, Sedan, Konservasyon, Saklama Payı, Plen, Line, Reasürans Brokeri, sesyon komisyonu terimleri, Reasürans Türleri ve Örnek Problemler

YÖNLENDİRİLMİŞ ÇALIŞMA (T:2 U:2 K:3 ECTS:3)

Okulu bitirme aşamasına gelmiş bir öğrencinin, mesleği ile ilgili bir konuda bilimsel ve akademik araştırma yapması, çalışma konusuyla ilgili kendisini geliştirmesi, yaptığı çalışmayı önceden belirlenmiş şartlara uygun olarak raporlayabilmesi ve bunları etkin sunabilmesi hedeflenmiştir. Bu bağlamda öğrencilere alanları ile ilgili konular belirlenerek araştırma yapma ve tez hazırlama yöntemleri öğretilmektedir.

GİRİŞİMCİLİK-I (SEÇMELİ DERS) (T:2 U:0 K:4 ECTS:4)

Girişimcilik Teorisinin Gelişimi, Girişimcilik Türleri, Girişimcilik Özellikleri ve İş Kurma Süreci: Kariyer Planlaması

MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ (SEÇMELİ DERS) (T:2 U:0 K:4 ECTS:4)

Bu dersin kapsamında; mali tabloların sınırları, mali analiz türleri, Net İşletme Sermayesi Değişim Tablosu; net işletme sermayesi, brüt işletme sermayesi, Nakit Akım Tablosu; diğer tablolarla farkları, nakit kaynakları, Fon Akım Tablosu; fon kaynakları, fon kullanılış yerleri, Karşılaştırmalı Bilanço Analizi; karşılaştırmalı bilançolar, değişikliklerin analiz ve yorumu, Eğilim Yüzdeleri ile Bilanço Analizi; karşılaştırmalı bilançolardan yararlanarak eğilim yüzdeleri hesaplanması, Oran Analizi; cari oran, likidite oranı, nakit durumu oranları, Gelir Tablosu Analizi; karşılaştırmalı gelir tabloları, gelir tablosunun yüzde metodu ile analizi gibi konular yer almaktadır.

BİREYSEL VE KURUMSAL BANKACILIK (SEÇMELİ DERS) (T:2 U:0 K:4 ECTS:4)

Taşıt Kredilerin tanıtılması. Başvurunun alınmasından kredinin kullandırım noktasına kadar olan tüm süreçlerin tamamlanması. Bayilerle olan ilişlilerin düzenlenmesi, dikkat edilmesi gereken noktalar. Bankanın Genel Organizasyon Yapısı, Bireysel Bankacılığın Genel Yapı içindeki yerinin anlatımı, Bireysel Bankacılığın genel anlamda yapısı, diğer işkolları olan Ticari, Kurumsal, İşletme B. ile olan ilişkisi. İhtiyaç kredileri, kullanım şartları, başvurunun alınma sürecinden kredinin kullandırımına kadar olan süreçlerin anlatılması, Taşıt Kredilerin tanıtılması. Başvurunun alınmasından kredinin kullandırım noktasına kadar olan tüm süreçlerin tamamlanması. Bayilerle olan ilişlilerin düzenlenmesi, dikkat edilmesi gereken noktalar. Konut kredileri ürünlerinin tanıtılması, temel bilgilerin verilmesi. Başvurunun alınmasında kullandırma kadarki süreç içinde dikkat edilmesi gereken noktalar. Emlak firmaları ve inşaat firmaları ile olan ilişkilerin düzenlenmesi. Kredili Mevduat hesabının tanıtılması. Diğer kredilerden farklı özelliklerinin anlatılması. Kredilerle ilgili dağıtım kanallarının anlatılması. Başvuru yollarının ne olduğu süreçlerin nasıl işlediğine dair bilgilerin verilmesi. Anlatılan bireysel kredilerle ilgili vaka çalışmaları ile dikkat edilmesi gereken noktaların tespiti. Mevduat çeşitlerinin anlatılması, Hesap türlerinin anlatılması, hesap açılışlarında dikkat edilmesi gereken noktalar.

HAYAT SİGORTASI VE BİREYSEL EMEKLİLİK (SEÇMELİ DERS) (T:2 U:0 K:4 ECTS:4)

Hayat sigortalarına giriş ve hayat sigortası mevzuatı, hayat sigortası genel şartları, hayat sigortalarında sigorta ettirenin ve sigortacının yükümlülükleri, hayat sigortalarında tenzil, iştira ve ikraz, bireysel emeklilik sistemi ve yasal mevzuatı, bireysel emeklilik sisteminin değerlendirilmesi ve sosyal güvenlik sistemi ile farkları

TÜRKİYE EKONOMİSİ (SEÇMELİ DERS) (T:2 U:0 K:4 ECTS:4)

Osmanlı İmparatorluğu´nun son döneminden itibaren Türkiye ekonomisinin yapısı, tarihsel gelişim süreci, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ortaya çıkan önemli ekonomik ve toplumsal dönüşümler, oluşan dönemler itibariyle ekonomik yapının niteliksel olarak değerlendirilmesi, Sayısal verilerle ekonomik yapının gelişiminin incelenmesi.

İKTİSADİ SİSTEMLER (SEÇMELİ DERS) (T:2 U:0 K:4 ECTS:4)

İktisadi Sistemler dersinde iktisadi sistemlerin nitelikleri, kurumları, işleyişi ve gelişimi karşılaştırmalı olarak ele alınmaktadır.

BANKACILIKTA KREDİLENDİRME VE KREDİ ANALİZİ (SEÇMELİ DERS) (T:2 U:0 K:4 ECTS:4)

Kredi kavramı. Kredi analiz teknikleri ve kredilerin değerlendirilmesi

IV. YARIYIL

SİGORTA İŞLETMECİLİĞİ (T:3 U:0 K:3 ECTS:3)

Bu dersin kapsamında; Sigortanın tanımı, genel olarak sigortacılık ve önemi, Sigortacılığın tarihsel gelişimi ve genel olarak sigortacılık kavramları, Sigortacılıkta risk yönetimi, Sigortacılığın makro ve mikro işlevleri ile sigorta süreci, Sigorta türleri: Mal sigortaları, Can sigortaları, Sorumluluk sigortaları, Sigorta işletmelerinde yönetim prensip ve uygulamaları, Sigorta işletmelerinde aracılık sistemi ve pazarlama faaliyetleri (istihsal), Türk sigorta sektörünün mevcut durumu, Türk sigorta sektörünün sorunları ve çözüm önerileri, Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu'nun İncelenmesi gibi konular yer almaktadır.

SERMAYE PİYASALARI İŞLEMLERİ (T:2 U:1 K:3 ECTS:3)

Mali Piyasa, Para ve Sermaye Piyasaları, 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu ile getirilen düzenlemeler, Sermaye Piyasası Araçları, İMKB tanımı, görev ve yetkileri, borsanın yönetim organları, teknik ve idari organizasyonu, Kotasyon ve borsada işlem görme. Hisse Senetleri Piyasası; hisse senetlerinin borsada işlem görmesi, birincil ve ikincil piyasa işlemleri, hisse senetleri pazarları ve seans saatleri, Ulusal Pazar, 2.Ulusal Pazar, gözaltı pazarı, yeni şirketler pazarı, rüçhan hakkı, hisse senetleri piyasasının işleyişi ve endeksleri, Takas bank ve işleyişi. Tahvil ve Bono Piyasası, Vadeli işlemler. Grafikler ve teknik analiz.

BANKA VE SİGORTA MUHASEBESİ (T:2 U:0 K:3 ECTS:3)

Bankaların muhasebesi özünde genel muhasebede verilen borç/alacak mantığına dayanmaktadır. Fakat yaptıkları işin niteliği gereği ticari muhasebe işlemleri ile ters bir görüntü ortaya çıkmaktadır. Bu derste başta ülkenin makro ekonomik politikaların yönlendiricisi ve düzenleyicisi olan Merkez bankacılığı hakkında bilgi verilecektir. Bankaların ekonomideki rolünün neler olduğu, sistemin nasıl çalıştığı verildikten sonra bankaların mevduat kabulü ve kredi plasman işlemlerinin, aracılık hizmeti işlemlerinin nasıl muhasebeleştirileceği anlatılacaktır.

ULUSLARARASI BANKACILIK (T:2 U:0 K:3 ECTS:3)

Uluslararası Bankacılığa Giriş, Banka Organizasyonu ve Uluslararası Bankacılık örnekleri. , Uluslararası Bankacılık Ürünler, Hizmetler. , Bankacılığın Ekonomi içindeki kurumlarla olan iletişimi ve Bankacıların sahip olması gereken kişilik özellikleri. Gelecek dönemde bankacılığı bekleyen trendler. Para ve Banka Sistemleri, Mevduat Hesapları, Elektronik Bankacılık, örnekleri, Uluslararası Bankacılık Kredileri, ,İhracatı teşvik kredileri, ,Uluslararası Ödeme sistemlerinde taraflar, kurumlar. ,Dış Ticaretin Finansmanı, Akrediti Tanımı, Belgeler, Terimler. Açılış ve işlemleri. Akreditif çeşitleri. ,Gümrük İşlemleri, İthalat rejimi, Türkiye 'de kambiyo rejimi, ICC 500

MENKUL KIYMET ARAÇLARI (T:1 U:2 K:3 ECTS:3)

Yatırım Kavramı, Bireysel yatırımcı, bireysel yatırımcının risk algılaması, aktif pasif yatırımcı, Hisse senedi piyasası, döviz piyasası, altın piyasası, Hisse senedi tanımı ve çeşitleri hisse senedi değer tanımları, Yatırım fonları, Hisse senedi endeksleri, İMKB endeksi hesaplama yolları, Portföy yönetimine giriş, risk ve risk kaynakları, getiri kavramı

FİNANSMAN TEKNİKLERİ (T:2 U:1 K:3 ECTS:3)

Bu dersin kapsamında; finansman gereksiniminin ortaya çıkması ve en uygun finansman olanaklarının araştırılması, yeni finansal teknikler ve finansal yenilik kavramı, finansal yeniliklerin nedenleri, hedefleri ve finansal sektör işlevlerine katkıları, genel olarak yeni finansman teknikleri, factoring ve forfaiting, leasing ve özel finans kurumları, risk sermayesi yatırım ortaklığı ve gayrimenkul yatırım ortaklığı, tüketici finansman şirketleri varlığa dayalı menkul kıymetler (vdmk), banka kredileri ve alacak sigortası, türevsel finansal araçlar, yeni finansman tekniklerinin bir arada/birlikte kullanım olanakları gibi konular tartışılmaktadır.

GİRİŞİMCİLİK-II (SEÇMELİ DERS) (T:2 U:0 K:4 ECTS:4)

Girişimcilik Teorisinin Gelişimi, Girişimcilik Türleri, Girişimcilik Özellikleri ve İş Kurma Süreci: Kariyer Planlaması

DAVRANIŞ BİLİMİ (SEÇMELİ DERS) (T:2 U:0 K:4 ECTS:4)

Davranış bilimleri ile ilgili temel kavramlar. Toplumsal statü ve rollerin belirlenmesi. Bireyin toplum içindeki yeri.

BANKA ve SİGORTA PAZARLAMASI (SEÇMELİ DERS) (T:2 U:0 K:4 ECTS:4)

Bu dersin kapsamında; pazarlama araçları, satış tahminleri, pazar hedefleri, pazarlama hizmetleri, uluslar arası pazarlama gibi faaliyetleri içeren pazarlama stratejilerinin belirlenmesi, pazar tanımı ve sigortaya yaklaşım, Türkiye'de sigorta pazarının incelenmesi sigorta istihsalciliği- sigorta pazarlamasında başarılı olmanın yolları gibi konularda öğrencilerin akademik bilgileri artırılmak hedeflenmektedir.

TARIM SİGORTALARI VE TARSİM (SEÇMELİ DERS) (T:2 U:0 K:4 ECTS:4)

Tarımsal faaliyetler, sigorta tanımları, sigortanın tarihçesi, tarım sektörü, tarım sigortası, dünyada tarım sigortaları, Türkiye’de tarım sigortaları, tarım sigortaları uygulamaları

AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE (SEÇMELİ DERS) (T:2 U:0 K:4 ECTS:4)

Avrupa Birliği-Türkiye ilişkileri, Avrupa Birliği yapısının ve sürecinin tanınması, Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecindeki konumunun ve yaptığı çalışmaların, süreç içerisindeki değişimlerin, olumlu ve olumsuz etkilerinin irdelenmesi

PORTFÖY YÖNETİMİ (SEÇMELİ DERS) (T:2 U:0 K:4 ECTS:4)

Mali Tablolar Analizi ile İlgili Temel Kavramlar Temel Mali Tablolar: Bilanço ve Bilanço Kalemlerinin incelenmesi Temel Mali Tablolar: Gelir Tablosu Kalemlerinin incelenmesi Ek Mali Tablolar: Nakit Akım Tablosu – Fon Akım Tablosu - Satışların Maliyeti Tablosu Ek Mali Tablolar:– Kar Dağıtım - Özkaynaklar Değ. Tab. – işletme Sermayesi Değiş. Tab. Mali Analiz Çeşitleri ve Mali Analizin Başarı Şartları Mali Analiz