Maliye ( Tanıtım)

06 Ağustos 2021 Cuma

Program Tanımları

Kuruluş
Programımız 2008 yılında kurulmuştur. Maliye ön lisans programında normal olarak eğitim verilmektedir.
Kazanılan Derece
Programı başarıyla tamamlayan mezunlara MALİYE alanında ön lisans diploması verilir.
Derecenin Düzeyi
Ön Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları
Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
Giresun Üniversitesinde öğrenim gören öğrenciler bazı derslerden belirli yönetmelikler çerçevesinde muaf olabilirler. İlgili bölüm başkanlığı tarafından ders içeriğinin onaylanması ve süresi içinde başvurulması durumunda öğrenciler, derslerden muaf tutulacaktır.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak için 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek. Ayrıca mesleki stajı ile hazırladığı staj raporundan geçer not alan öğrencilere MALİYE alanında ön lisans diploması verilir.
Program Profili
Programımızın amacı maliye disiplinine kuramsal açıdan katkıda bulunmak; kamu ve özel sektöre yüksek kalitede personel yetiştirmektir. Bu bağlamda bölümümüzün misyonu (özgörevi) toplumsal sorumluluk sahibi, akılcı düşünme yeteneğini kullanan, özgün bilimsel çalışmalarla bilgi üreten ve ürettiği bilgiyi toplumun hizmetine sunarak toplumsal kazanımların arttırılmasına katkıda bulunan, kendisini geliştirebilen, Atatürk İlke ve Devrimlerini kendisine rehber edinerek çevresine önderlik edebilecek kapasitede bireyler yetiştirmektir. Eğitim planında zorunlu derslere ilave olarak öğrencilere kendi tercihlerine göre seçebilme şansı sunulan seçmeli dersler bulunmaktadır.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)
Bu program mezunları, KPSS'den gereken puanı almaları durumunda kamu sektöründe işe girebilmektedirler. Bölümümüzden mezun olanlar başta Maliye Bakanlığı olmak üzere çeşitli bakanlıklarda, Hazine ve Devlet Planlama Teşkilatı gibi kamu kurumlarında ve çeşitli kamu bankaları ve özel bankalarda iş olanaklarına sahip olmakla birlikte, serbest muhasebeci ve mali müşavir yanında da çalışabilirler.
Üst Derece Programlarına Geçiş
Ön lisans eğitimini başarı ile tamamlayan adaylar DGS sınavından geçerli not almaları koşuluyla lisans programlarında öğrenim görebilirler.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Ders gereksinimlerine bağlı olarak sözlü veya yazılı sınavlar üzerinden değerlendirme yapılmaktadır. Yıl içi en az bir vize ile yıl içi derse katılım, kanaat ve yıl sonu bir final sınavı ile değerleme yapılır.
Mezuniyet Koşulları
Dört yarıyılda toplam 120 AKTS kredisini tamamlamış olmak ve stajlarını bir dönem olacak şekilde başarılı bir şekilde tamamlamış olmak.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )
Tam Zamanlı
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)
Maliye Program Başkanı: Doçent Dr. Özgür Mustafa ÖMÜR Giresun Üniversitesi Alucra Turan Bulutçu M.Y.O. Alucra / GİRESUN Tlf: 0 454 751 4313
Bölüm Olanakları
Programımızda bir doçent ve iki öğretim görevlisi mevcuttur. Alucra Turan Bulutcu Meslek Yüksekokulu Bünyesindeki derslikler, bilgisayar laboratuvarları, projeksiyon sınıfları, İnternet salonu ve kütüphane mevcuttur.

1 İktisadi ve mali olayları analiz etme,
2 Muhasebe uygulamaları ve mevzuatı konularında yetkinlik kazandırmak,
3 İş hayatına yönelik temel hukuk birikimi oluşturmak,
4 Maliye politikaları konusunda analiz ve çözüm yeteneklerini geliştirmek,
5 Araştırmalar ve yayınlar yoluyla bilimsel bilgi üretme becerisi,
6 Vergi hukuku, Vergi Ceza Hukuku ve Türk vergi sistemi konusunda ayrıntılı ve üst düzey bilgi ile donanır ve Kara para, kayıt dışılık ile mücadele yöntemlerini öğrenir,
7 Kamu sektörü ve özel sektöre yönelik olarak mali konularda bilgi sahibi olmak,
8 Maliye alanında ulusal ve uluslararası yayınları takip etmek,
9 Tarihsel sorumluluk bilincine sahip olmak,
10 Türk Dili ve yabancı dil temel dilbilgisi kurallarını tanımlar, İngilizce temel dil becerilerini kazanır,
11 Yerel sorunların çözümlenmesinde yerel yönetimlerin görev ve işlevlerini finansman araçlarını bütün boyutlarıyla tanıma ve kavrama olanağına kavuşacaktır,
12 Kamu maliyesi, borçlanma, bütçe, kamu mali yönetimi ve vergi politikası ile ilgili sorunları bütün boyutlarıyla kavrama olanağına kavuşacaktır,
13 Bilgisayar kullanarak alanı ile ilgili çalışmalar yapabilme, bilgi depolayabilme, depolanmış bilgileri kullanabilme.
14 İşletmelerin dönem sonu itibariyle yapması gereken muhasebe çalışmalarını kavrayarak bunlarla ilgili kayıtları uygulayabilme
15 Finansal matematik becerileri kazanmak
16 Hem yakın çevresi ile hem de iş ortamına yönelik iyi iletişim kurabilme yeteneğine sahip olmak,
17 Edindiği bilgiler sayesinde gerek kamu sektöründe ve gerekse özel sektörde yönetim, denetim, muhasebe, finansman ve benzeri çeşitli alanlarında istihdam edilebilir.
18 Güncel bir ekonomik olayı anlama ve yorumlayabilme
19 Vergi mevzuatını yorumlayabilme
20 Mali verileri (Bilanço, Mizan, Gelir Tablosunu yorumlayabilme)
21 Temel hukuk terimlerini anlama