Turan Bulutçu

Türkmenistan’dan Alucra’ya Turan Bulutcu

“El ucradan” bir başka “el ucraya” yapılan uzun bir yolculuğun ardından bu topraklarda 1909 yılında dünyaya geldi.
Hacı Ahmetoğulları aşiretinden olan ailesi Türkmenistan’dan yola çıkarak önce Konya’ya ulaşmış daha sonra Trabzon (Akçaabat) yolunu tutmuş ancak burada da bir süre kaldıktan sonra Kızlırmak’ın bir kolu olan Kelkit çayını takip ederek Çamoluk’a ( Mindival, Avarah Köyü) gelip yerleşmiştir. Burayı çok iyi benimsedikleri için mi bilinmez köyün ismi daha sonra Hacıahmetoğlu olarak değişmiştir.
Aile eğitime çok önem verirmiştir. Büyük Dede Hacı Osman Efendi’nin kendisi ve 6 oğlu da Şebinkarahisar’da ortaokulu ( rüştiye ) bitirmiştir. Bu eğitim sayesinde bölgede cumhuriyet öncesi ve cumhuriyetin ilk yıllarında nüfus memurluğu, tapu memurluğu ve belediye başkanlıgı gibi önemli görevleri yerine getirmişlerdir.
“İnsanoğlu dediğin kanatsız kuş, göz açıp kapayana kadar geldik”
Büyük dededen kalma eğitime verilen değeri Turan Bulutcu da devam ettirmiş ve günümüz ortaokulu olan rüştiyeyi bitirmiştir. Bu sayede Alucra’yı Giresun da bir dönem il genel meclisi azalığı yaparak temsil etmişti.                                    
Köyde büyük çapta hayvancılık yapan aile daha sonra Alucra’ya yerleşerek ticarete başlamıştır.
Turan Bulutcu, babası Alucra’nın ilk belediye başkanı, Salih Efendi ile beraber 1920’lerde marifaturacılık yapmaya başladı. 1940’larda işleri büyüterek kamyon aldılar. O yıllarda Alucra’dan İstanbul’a kamyon 15 günde gidebiliyordu. Köprüler olmadığı için su taşkınlarının az olduğu yazın ve sonbaharda yolculuk yapılıyordu. İnsanlar o şartlarda kamyon üstünde 10 - 15 gün seyahat ediyor ve “ insandoğlu dediğin kanatsız kuş , göz açıp kapayana kadar geldik” diyorlarmış.
Aile nakliye işini hakkıyla yaparak Alucra’dan İstanbul’a çeviz, yumurta, deri vs gibi bölgesel ürünleri taşıdı. İstanbul, Sivas ve Kayseri’den Alucra’ya gaz yağı , tuz , şeker ile Sümerbank ürürlerini getirmeye başladı.
2. Mahmut döneminin vezirlerinden Trabzon, Erzurum ve Anapa bölge komutanı Çeçenzade Hacı Hasan Paşanın toruru Makbule Çeçen ile evlenen ve 10 çocuk sahibi olan Turan Bulutcu 1984 yılında Alucra’da hayatını kaybetmiştir.