Sağlık Kurumları İşletmeciliği ( Tanıtım)

07 Ağustos 2021 Cumartesi


 
Program Tanımları
Kuruluş
Giresun Üniversitesi'ne bağlı Alucra Turan Bulutçu Meslek Yüksekokulu 2005 yılında kurulmuş, Yönetim ve Organizasyon Bölümü altındaki Sağlık Kurumları İşletmeciliği Programı 2019-2020 Eğitim Öğretim Yılı'nda altyapısını tamamlayarak 2020-2021 Eğitim Öğretim Yılı'nda 40 öğrenci alarak eğitim ve öğretim faaliyetlerini başlamıştır.
Kazanılan Derece
Programdaki tüm dersleri başarılı bir şekilde veren ve 3+1 Mesleki Uygulama kapsamında yarım dönemlik mesleki uygulamasını başarıyla tamamlayan program mezunlarına Sağlık Kurumları İşletmeciliği alanında ön lisans diploması verilir.
Derecenin Düzeyi
Ön Lisans
Kabul ve Kayıt Koşulları
Programa kabul edilecek adayların lise mezunu olmaları, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından belirlenen şartları taşımakla beraber program için öngörülen yeterli puanı almış olmaları gerekmektedir. Bunun yanı sıra yatay geçişle programa katılmak isteyen adayların Giresun Üniversitesi, Alucra Turan Bulutçu Meslek Yüksekokulu tarafından belirlenen genel ve özel şartları yerine getirmiş olmaları gerekir.
Önceki Öğrenmenin (formal, in-formal, non-formal) Tanınması Hakkında Kurallar
Zorunlu İngilizce dersleri için yıl başında üniversite tarafından muafiyet sınavı gerçekleştirilir. Muafiyet sınavında başarı gösteren adaylar zorunlu İngilizce dersinden muaf sayılırlar. Benzer veya eşdeğerliği kabul edilmiş farklı programlardan yatay geçiş yoluyla programa kabul edilen öğrencilerin daha önceki yükseköğretim kurumunda almış oldukları derslerin "benzer ders ismi", "ders içeriği" ve "dersin kredi değerleri" durumları değerlendirilerek programdaki ilgili derslerden muaf sayılmalarına Bölüm Kurulu Kararı ile uygunluk verilebilir.
Yeterlilik Koşulları ve Kuralları
120 AKTS/ECTS'lik ders alan ve bu dersleri başarıyla tamamlayan (3+1 Mesleki Uygulama Kapsamında alınan staj dersleri de dahil olmak üzere), Sağlık Kurumları İşletmeciliği programının ders, uygulama, staj gibi tüm gereklerini yerine getiren öğrenciler mezun olmaya ve ön lisans diploması almaya hak kazanırlar.
Program Profili
Sağlık sektörü hem dünya hem de Türkiye olmak üzere birey ve toplum sağlığı ile ilgilenen, ülkelerin ekonomik kalkınmasında lokomotif görevi gören sektörlerin başında gelmektedir. Değişen ve sürekli yenilenen teknoloji, yapay zeka uygulamaları, ulaşım ve iletişim uygulamaları... vs. sağlık sektöründe her geçen gün değişimi daha da hızlandırmaktadır. Bu uygulamalar aynı zamanda sağlık sektöründen beklentileri daha da yukarıya taşımaktadır. Bu bağlamda hem hastaların hem de sağlık sektörü çalışanlarının beklentileri değişmiş, sağlık kurumlarının yönetimi gün geçtikçe daha da zorlaşmıştır. Hal böyle iken sağlık kurumlarında istihdam edilecek personelin de bu beklentileri karşılar nitelikte olması gerekmektedir. Ayrıca hem kamu hem de özel sektördeki sağlık kurumlarının sayısının her geçen gün artması daha fazla insan kaynağına ihtiyaç duyulacağı anlamına gelmektedir. Bu hususlar çerçevesinde Sağlık Kurumları İşletmeciliği Programı'nın ihtiyaç duyulan insan kaynağını sözkonusu kurumlara ara eleman olarak sağlayabileceği ifade edilebilir.
Mezunların İstihdam Profilleri (örneklerle)
Sağlık Kurumları İşletmeciliği Programı'ndan ön lisans derecesiyle mezun olan öğrenciler kamu ve özel hastaneler başta olmak üzere, toplum sağlığı merkezleri, eczaneler, araştırma ve inceleme laboratuvarları gibi birçok sağlık kurumunun özellikle yönetimsel departmanlarında görev alabilirler.
Üst Derece Programlarına Geçiş
ÖSYM tarafından gerçekleştirilen Dikey Geçiş Sınavı'ndan (DGS) yeterli puanı alan öğrenciler, İşletme, İşletme Yönetimi, Sağlık Yönetimi gibi lisans programlarına geçiş yapabilirler.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Programda dört yarıyıl süresince her yarıyılda yer alan her bir ders için bir Ara sınav, bir de Yarıyıl sonu sınavı olmak üzere iki sınav gerçekleştirilir. İlgili dersin başarı notu Ara Sınav notunun % 40'ı, Yarıyıl sonu sınavının % 60'ının toplamı alınarak hesaplanır. Bu toplamın 50 ve üzeri olması halinde öğrenci ilgili dersten başarılı sayılır. Bu puanın altında kalan öğrenciler doğrudan başarısız sayılır. Yarıyıl sonu sınavı sonucunda başarısız olan öğrenci Bütünleme sınavına katılabilir. Bütünleme sınavı Yarıyıl sonu sınavı yerine geçer.
Mezuniyet Koşulları
120 AKTS/ECTS'lik ders alan ve bu dersleri başarıyla tamamlayan (3+1 Mesleki Uygulama Kapsamında alınan staj dersleri de dahil olmak üzere), Sağlık Kurumları İşletmeciliği programının ders, uygulama, staj gibi tüm gereklerini yerine getiren öğrenciler mezun olmaya ve ön lisans diploması almaya hak kazanırlar.
Çalışma Şekli (Tam Zamanlı, e-öğrenme )
Tam Zamanlı
Adres ve İletişim Bilgileri (Program Başkanı, AKTS/DS Koordinatörü)
Alucra Turan Bulutçu Meslek Yüksekokulu Yunus Emre Mahallesi Karaağaç caddesi No:117 28700 Alucra/Giresun (Dr. Öğr. Üyesi Uğur BELLİKLİ, +90 454 310 17 25 Dahili: 17 20, ugur.bellikli@giresun.edu.tr, Web adresi: https://alucramyo.giresun.edu.tr/).
Bölüm Olanakları
Programda 1 Dr. Öğr. Üyesi ve 2 Öğr. Gör. bulunmaktadır. Bunun yanı sıra öğrencilerin kullanabilecekleri iki adet bilgisayar laboratuvarı, bir adet anatomi laboratuvarı, derslikler, kütüphane, kantin ve yemekhane gibi gereken tüm fiziki imkanlar mevcuttur.
 
Program Çıktıları
1 Alanla ilgili temel bilgilere kuramsal ve uygulama düzeyinde sahiptir.
2 Sağlık kurumları ile alakalı temel kavramları tanımlar, kavramlar arası ilişkileri sıralar.
3 İnsanlar ve toplumlararası ilişkilerin işleyiş kurallarına dair temel bilgilere sahiptir.
4 Toplumlarının sağlık alanında yaşadığı dönüşümlerin nedenleri ve sonuçları hakkında temel bilgilere sahiptir.
5 Temel düzeyde veri işleyebilmek için gerekli bilgilere kuramsal ve uygulama düzeyinde sahiptir.
6 Alanla ilgili bilgileri analiz etme ve uygulamadaki yansımalarını değerlendirme becerisine sahiptir.
7 Sağlık kuramlarındaki kavramlar arasında bağ kurar.
8 Alanı ile ilgili bilgi kaynaklarına ulaşabilme becerisine sahiptir.
9 Alana ilişkin bilgileri teknik olanaklarla işleyebilme ve bu bilgileri alanın gerektirdiği teknik donanımla (bilgisayar ortamında vb.)sunma becerisine sahiptir.
10 Alanında edindiği temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri aynı alanda bir ileri eğitim düzeyinde veya aynı düzeydeki bir alanda kullanabilme becerilerine sahiptir.
11 Alanla ilgili bir meseleyi gerek ekip halinde gerekse de kendi başına bağımsız bir şekilde araştırır.
12 Alanı ve ilgili alt dallarda yapılacak çok üyeli grup araştırmalarının süreçlerini ve zamanlamasını planlar, planlanmış görevleri istenildiği ölçüde ve zamanında yerine getirir.
13 Toplumsal hayatın gerekleri doğrultusunda davranmak, tutum ve tavırlarıyla topluma örnek olur.
14 Gerek kendi başına gerekse de grup içinde öğrenebilme yetkinliğine sahiptir.
15 Neyi nasıl öğreneceğini gösterir.
16 Öğrenimini aynı alanda bir ileri eğitim düzeyine veya aynı düzeydeki bir mesleğe yönlendirir.
17 Yaşam boyu öğrenme ve sorgulama bilincine sahiptir.
18 Alanı ile ilgili edindiği bilgi ve becerileri, yazılı ve sözlü olarak aktarır.
19 Alanla ilgili bilgi ve uygulamaları, sosyal sorumluluk yaklaşımı çerçevesinde proje ve etkinliklere dönüştürür.
20 İş yaşamına dahil olduğunda kuramsal altyapı ve kavramsal zenginliğinin yarattığı farklılığı bireysel kariyerine yansıtır.
21 Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki bilgileri izler ve meslektaşları ile iletişim kurar.
22 Alanının gerektirdiği ölçüde Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
23 Alanla ilgili bilgi ve birikimlerin oluşturulması (toplama, yorumlama ve sonuçların duyurulması) sürecinde toplumsal, kültürel, bilimsel ve etik değerlere uygun hareket eder.
24 Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir.
25 Değişime ve yeniliğe karşı açık tutuma sahiptir.
 

Program Çıktıları - Türkiye Yüksek Öğretim Yeterlilikler Çerçevesi İlişkilendirme
  TYYÇ Program Çıktıları
  1 1 1 1 1 2 2 2 2 2 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3 3
  BİLGİ 1                                                  
  BECERİ 1                                                  
  2                                                  
  YETKİNLİKLER (Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği ) 1                                                  
  2                                                  
  3                                                  
  YETKİNLİKLER (Öğrenme Yetkinliği ) 1                                                  
  2                                                  
  3                                                  
  YETKİNLİKLER (İletişim ve Sosyal Yetkinlik ) 1                                                  
  2                                                  
  3                                                  
  4                                                  
  YETKİNLİKLER (Alana Özgü Yetkinlik) 1                                                  
  2                                                  
 
Müfredat
D : Ders U: Uygulama L: Laboratuvar
1. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
ALSAĞLIKSEC-1 ALUCRA SAĞLIK SEÇMELİ DERS GRUBU I Seçmeli - - - 0
AIIT-101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-I Zorunlu 2 0 0 2
SKİ-107 GENEL HUKUK BİLGİSİ Zorunlu 2 0 0 3
SKİ-103 GENEL MUHASEBE Zorunlu 4 0 0 4
SKİ-109 İKTİSADA GİRİŞ Zorunlu 3 0 0 3
YBD-101 İNGİLİZCE-I Zorunlu 2 0 0 2
SKİ-105 İŞLETME İLKELERİ Zorunlu 3 0 0 4
SKİ-101 SAĞLIK HİZMETLERİ VE YÖNETİMİ Zorunlu 3 0 0 4
TDL-101 TÜRK DİLİ-I Zorunlu 2 0 0 2
UNISEC-1 ÜNİVERSİTE SEÇMELİ - I Seçmeli - - - 0
Toplam 26 0 0 24
 
2. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
ALSAĞLIKSEC-II ALUCRA SAĞLIK SEÇMELİ DERS GRUBU II Seçmeli - - - 0
AIIT-102 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ-II Zorunlu 2 0 0 2
SKİ-106 HASTANE BİLGİ SİSTEMLERİ VE OTOMASYONU Zorunlu 3 0 0 2
SKİ-102 HASTANE YÖNETİMİ VE ORGANİZASYONU Zorunlu 3 0 0 3
YBD-102 İNGİLİZCE-II Zorunlu 2 0 0 2
SKİ-108 SAĞLIK HUKUKU Zorunlu 3 0 0 3
SKİ-104 TIBBİ DOKÜMANTASYON Zorunlu 3 0 0 3
SKİ-118 TIBBİ TERMİNOLOJİ Zorunlu 2 0 0 2
TDL-102 TÜRK DİLİ-II Zorunlu 2 0 0 2
Toplam 24 0 0 19
 
3. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
SKİ.UYG-204 İŞYERİ EĞİTİMİ Zorunlu 5 0 0 11
SKİ.UYG-202 İŞYERİ UYGULAMALARI Zorunlu 0 22 0 14
SKİ.UYG-206 STAJ Zorunlu 0 2 0 5
Toplam 5 24 0 30
 
4. Dönem
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
ALSAĞLIKSEC-III ALUCRA SAĞLIK SEÇMELİ DERS GRUBU III Seçmeli - - - 0
SKİ-223 İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ Zorunlu 3 0 0 3
SKİ-209 SAĞLIK EKONOMİSİ Zorunlu 3 0 0 4
SKİ-207 SAĞLIK KURUMLARINDA MALİYET YÖNETİMİ Zorunlu 3 0 0 4
SKİ-205 SAĞLIK KURUMLARINDA PAZARLAMA VE HALKLA İLİŞKİLER Zorunlu 3 0 0 4
SKİ-201 SAĞLIK SİGORTACILIĞI Zorunlu 3 0 0 3
Toplam 19 0 0 18
 

ALUCRA SAĞLIK SEÇMELİ DERS GRUBU I
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
SKİ(SEÇ)-111 TİCARİ MATEMATİK Seçmeli 3 0 0 4
ÜNİVERSİTE SEÇMELİ - I
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
IAD101 İŞ AHLAKI VE DEĞERLER EĞİTİMİ Seçmeli 2 0 0 2
KAH101 KADIN VE AİLE HAYATI Seçmeli 2 0 0 2
KRY101 KARİYER PLANLAMA Seçmeli 1 0 0 2
TCE101 TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ Seçmeli 2 0 0 2
ALUCRA SAĞLIK SEÇMELİ DERS GRUBU II
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
SKİ(SEÇ)-110 SAĞLIK KURUMLARI SATIN ALMA VE MALZEME YÖNETİMİ Seçmeli 3 0 0 4
SKİ(SEÇ)-112 SAĞLIK HİZMETLERİNDE KALİTE VE AKREDİTASYON Seçmeli 3 0 0 4
SKİ(SEÇ)-114 İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ Seçmeli 3 0 0 3
ALUCRA SAĞLIK SEÇMELİ DERS GRUBU III
Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
SKİ-215 GİRİŞİMCİLİK Seçmeli 3 0 0 4
SKİ-219 HASTALIKLAR BİLGİSİ Seçmeli 3 0 0 4
SKİ-221 ANATOMİ Seçmeli 3 0 0 4


Hızlı Erişim